Duitsland

Poort naar Duitsland

Als je vanuit de provincie Groningen naar Duitsland rijd, kom je via deze poort in Duitsland terecht. Ik vind het apart, een poort tussen Nederland en Duitsland.

Vroeger, toen de grenzen nog niet open waren, stond hier een douane en een grenswisselkantoor. Je kon je Nederlandse guldens omwisselen, tegen betaling, voor Duitse marken. Zo kreeg je het gevoel dat je echt naar het buitenland ging en niet gewoon de grens over. Een heel verschil met nu, nu rijd je onder deze poort door en hop, je zit in Duitsland, geen bijzonderheden te zien, behalve een goedkopere benzineprijs.

Gelukkig zijn er veel voordelen aan het niet meer hebben van een grens, je kan overal met hetzelfde geld terecht en je ziet direct of iets duurder of goedkoper is dan in Nederland. Veelal is Duitsland goedkoper, maar niet met alles, hoewel daar de btw op voedingsmiddelen op 7% staat en in Nederland op 6%.

In Duitsland zit op veel dingen statiegeld, blikjes, kleine plastic flesjes en accu’s, iets om te onthouden als je daar frisdrank of bv bier hebt gekocht, niet je blikje achteloos weggooien, je hebt een x-bedrag betaald voor je blikje of flesje. Iets waar je als Nederlander enorm aan moet wennen.

Dus als je koopt in Duitsland, let dan vooral op de pfand, want sommige dingen kun je in Nederland niet inleveren, dus is het handig dit te bewaren voor een volgende trip naar Duitsland. Dat is vast niet erg 😉

--- Laat een bericht achter ---